Juhani Ahon Mökki

Kyrönniemi on Vieremän seurakunnan omistama matkailukohde, joka on juhlien, kokousten, leirien ja hiljaisuuden viljelyn paikka. Omien seurakunnan tilaisuuksien lisäksi Kyrönniemi on avoin kaikille perhejuhlien, kokousten ja leirien järjestäjille.

Erityisesti kesäisin Kyrönniemi kutsuu retkikuntia ja matkailijoita tutustumaan vanhaan Juhani Ahon aikaiseen pappilamiljööseen, joka samalla on viehättävässä maisemassa toimiva nykyaikainen monitoimikeskus.

Historiaa

Iisalmen seurakunnan I kappalaisen asuinpaikaksi Kyrönniemi määrättiin 1688, mutta jo pari vuosikymmentä aikaisemmin on maininta Kyrönniemestä kappalaisen virkatalona.

Näin Kyrönniemen pappila on vanhin Pohjois-Savossa.

Pappila on rakennettu karoliinisen ajan tyylin mukaisesti. Kyrönniemen pappilassa ehti asua 15 kappalaista, kunnes vuonna 1921 Vieremän seurakunta itsenäistyi ja Kyrönniemestä tuli kirkkoherran pappila aina vuoteen 1954 asti.

Tunnetuin Kyrönniemen asukas on Juhani Aho, joka asui niemessä 1876 -1883. Tuolloin Ahon isä Theodor Brofeldt toimi Vieremän seurakunnan kappalaisena. Samoihin aikoihin myös kirjailija Kauppis-Heikki oli renkinä pappilassa.

Toiminta tänään

Kyrönniemi kunnostettiin ja rakennettiin nykyiseen muotoonsa 1980-1990 lukujen vaihteessa. Pappila kunnostettiin, navetta muutettiin kauniiksi kappeliksi, jonka kaikissa ikkunoissa on lasimaalaus, väentupa uusittiin ja rakennettiin kokonaan uusi Hiljaisuuden koti majoittumista varten.

Kyrönniemi on tänään mielenkiintoinen yläsavolainen matkailukohde niin kulttuurisen antinsa kuin luonnonkauneuden vuoksi. Samalla Kyrönniemen hiljaisuuden keskus on hieno osoitus talkoohengen voimasta. Noin 900 seurakuntalaista lahjoitti aikaansa ja varojaan Kyrönniemen kunnostamiseen.

Kyrönniemi on oiva perhejuhlien pitopaikka. Kappeliin mahtuu noin 80 henkeä viettämään vihkiäisiä, ristiäisiä, hartaus- ja esimerkiksi avioliiton vuosipäivän siunaamishetkiä. Tarjoilun ja muun ohjelman voi järjestää joko pappilassa tai Hiljaisuuden kodissa.

Leiripaikkana Kyrönniemi on erinomainen. Rippikoululuokka on hyvä tila myös kokousten pitoon.

Kyrönniemen pappilan salissa toimii Huoneteatteri ja kesäisin tapahtuma-areenalla kesäteatteri.

200 paikkainen tapahtuma-areena palvelee myös kesäisin perhe- ja yritysjuhlien pitopaikkana.