Seurakunnan tiedot

Vieremän seurakunta
Kirkkotie 1
74200 Vieremä


Laskutusosoite: 

Kirkon Palvelukeskus/
Vieremän seurakunta 

003701738664
PL 5018
02066 DOCUSCAN 

Verkkolaskuosoite: 003701738664 

Sähköpostiosoite laskuille: **@** 

Seurakuntatoimisto on avoinna: ma klo 9-12 ja to klo 11-14.

Puh. 0400-714554. Muina aikoina tavoitat meidät henkilökohtaisista numeroistamme. Ks. Yhteystiedot -välilehdeltä.

Avioliittoon vihkiminen

Ennen avioliittoon vihkimistä on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta morsiamen tai sulhasen kotiseurakunnassa viimeistään viikkoa ennen vihkimistä. Tätä on sanottu ennen kuulutusten ottamiseksi.

Esteiden tutkinta suoritetaan Ylä-Savon aluekeskusrekisterissä (puh. 044 733 5202, käyntiosoite: Ilvolankatu 14 b, 74100 Iisalmi) tai maistraatissa. Lomakkeen allekirjoittaessaan kihlakumppanit vakuuttavat, ettei heillä ole sukulaisuuteen perustuvia avioliiton esteitä sekä ilmoittavat aikaisemmat avioliittonsa. Kahden ihmisen tulee todistaa kihlakumppanien allekirjoitukset oikeiksi, jos esteiden tutkintaa ei ole pyydetty henkilökohtaisesti. Jos toinen kihlakumppaneista ei ole esteiden tutkijan omassa rekisterissä, hankitaan hänestä tarvittavat tiedot. Esteiden tutkinnan voi suorittaa myös sähköisesti.

Seurakunnan jäsenten avioliittoaikomus luetaan eli kuulutetaan jumalanpalveluksessa ja julkaistaan lehdessä. Kuuluttaminen on vapaaehtoista ja se sovitaan esteiden tutkimisen yhteydessä.

Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta. Seurakuntatoimistosta saa lisätietoja esteiden tutkinnasta ja tarvittaessa voidaan varata kirkko ja pappi.

Kihlakumppaneille annetaan esteiden tutkinnan yhteydessä puolison ja lasten sukunimen valintaa koskeva esite sekä tietoa avioliittolaista.

Vihkiminen


Vieremällä vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, Pyhän Mikaelin kappelissa, Kyrönniemessä tai esim. kotona tai muussa vihkiparille mieluisassa paikassa.

KORONAOHJEISTUSTA (14.4.2022)

Yleisen maskisuosituksen poistumisesta huolimatta, jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Noudatathan yleisiä terveysturvallisuuden käytäntöjä seurakunnan tiloissa.

Kirkollinen vihkiminen voi myös olla pienimuotoinen, vain pappi ja todistajat vihkiparin lisäksi. Kirkko on syytä varata hyvissä ajoin. Vihkimisellä on oltava vähintään kaksi todistajaa. Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen ja kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsenyys. Toivottavaa on, että mahdollisimman moni kirkkoon kuuluva avioliittoon aikova saa kirkollisen vihkimisen.

Jos toinen vihittävistä kuuluu väestörekisteriin, on vain siviilivihkiminen mahdollinen. Haluttaessa voidaan siviiliavioliitolle vihkimisen jälkeen saada kirkollinen siunaus. Avioliiton siunaaminen voi olla pieni tilaisuus tai suurten häiden kaltainen.

Vihittävät sopivat vihkipapin kanssa vihkiharjoitusajan, jolloin vihkimiseen voidaan tutustua etukäteen. Siinä keskustellaan avioliiton merkityksestä ja käydään läpi vihkimiseen liittyviä asioita, mm. vihkitoimituksen eri vaihtoehtoja.

Musiikki

Kirkollisissa toimituksissa esitettävän musiikin tulee liittyä toimituksen kokonaisuuteen. Kanttori vastaa tilaisuuden musiikista. Harvinaisemmista musiikkitoiveista tulee sopia hänen kanssaan hyvissä ajoin, riittävän harjoitusajan turvaamiseksi. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on luonteeltaan jumalanpalvelus. Tämä näkökulma onkin hyvä pitää mielessä vihkitilaisuuden musiikkia valittaessa.

Vihkikaava

Vihkikaavaan on erilaisia vaihtoehtoja joista voi valita sopivimman vihkipapin kanssa. Kaavoja on kirkon nettisivuilla www.evl.fi.

Avioliiton kirkollinen siunaaminen

Kun jompikumpi vihittävistä ei kuulu kirkkoon, suoritetaan vihkiminen maistraatissa. Seurakunnalta voi pyytää siiviilivihkimisen jälkeen avioliiton siunaamista. Siviiliavioliiton kirkollinen siunaaminen muistuttaa varsinaista vihkikaavaa. Lisätietoja toimituksen järjestelystä saa kirkkoherranvirastosta tai papeilta.

 
     Tulosta sivu tulosta sivu
Suurenna tekstiä Oletustekstikoko Pienennä tekstiä