Meidän seurakuntamme

Kyrönniemen maalaispappilamiljöö

tarjoaa monenlaiset elämykset, KYRÖNNIEMI

Seurakunnan nykypäivään kuuluvat valoisat ja kauniit toimitilat. Kuva: Helena Kantanen

Sijainti

Vieremä sijaitsee Iisalmen pohjoispuolella ja kuuluu Pohjois-Savoon ja on tarkemmin Ylä-Savoa. Se on selkeästi Savoa rajautuen pohjoisessa Pohjanmaahan ja Kainuuseen.
Tämä tekee alueesta mielenkiintoisen. Erityisellä lailla muodostettu Talaskankaan luonnonsuojelualue kuuluu osittain Vieremään.

Tunnettuja vieremäläisiä

Vieremä on ihastuttanut Kyrönniemessa 1800-luvun lopulla nuorena asunutta kansalliskirjailija Juhani Ahoa. Hän ylistää vieremäläistä luontoa antaen ymmärtää, että Jumala on herkällä kädellä piirtänyt tämän seudun rannat.  Vieremällä asuneista papeista ehkä kuuluisin on Theodor Brofeldt (Juhani Ahon isä). Monet tarinat tästä kansanomaisesta sananpalvelijasta elävät vielä tänäkin päivänä. Myös maailmankuulu kuvanveistäjä Eeva Ryynänen on syntynyt Vieremällä.

Metsä- ja maatalouspitäjä

Vieremä on voimakas metsä- ja maatalouspitäjä. Se on valtakunnan neljänneksi suurin maidontuottaja. Ylä-Savon Hippos ry. pitää yllä seudun raviurheilun kunniakkaita perinteitä.

Teollisuuspitäjä

Metalliteollisuuden puolella vieremäläinen Ponsse Oyj on ainoa suomalaisomistuksessa oleva metsäkoneenvalmistaja. Ponsse työllistää nykyään Vieremällä noin 440 henkilöä. Koko konsernin henkilöstön lukumäärä oli 31.3.2010 yhteensä 786 henkilöä. Ensimmäinen Ponsse -metsätraktori valmistui Vieremällä 1970. Ponsse Oyj:n perustaja on teollisuusneuvos Einari Vidgren

Kirkonkylä

Koulukeskuksessa on kirkonkylän koulu ja lukio sekä monipuolinen liikuntahalli. Kunnasta löytyvät myös näkemisen arvoinen vanhusten hoitolaitos Sotkanhelmi sekä uusi kirjasto. Aivan Vieremän keskustassa sijaitsevat kolme lampea saavat läheisyyteensä uuden asuntoalueen. Alue muodostaa sekin ihanteellisen kokonaisuuden lähellä sijaitsevaa kirkkoa ja kulttuurimäeksi kutsuttua museoaluetta silmällä pitäen.

KYRÖNNIEMI Ajankohtaista

Tähän houkuttelevaan kokonaisuuteen kuuluu vielä lähietäisyydellä sijaitseva Kyrönniemen pappilamiljöö. Kyrönniemi on Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa ensimmäinen seurakunnan omistama hiljaisuuden keskus. Myös toinen kansalliskirjailija, Kauppis-Heikki, on asunut Kyrönniemessä. Nykyään Kyrönniemi on avoin kaikille ja tarjoaa monenlaisia tapahtumia ihmisten iloksi.

Seurakunnan perustaminen

Vieremän seurakunta aloitti toimintansa 1.5.1921. Jäsenmäärä oli vuoden 2015 lopussa 3207 henkeä. Kirkko ja hautausmaa on vihitty käyttöön jo v. 1919. Hautausmaalla lepää 221 sankarivainajaa. Vaikka seurakunnan ja kirkon voidaan katsoa olevan suhteellisen nuoria, Kyrönniemessä pappilaperinteet yltävät kuitenkin jo yli 300 vuoden päähän.

Lue lisää tämän päivän Kyrönniemestä.