Surun kohdatessa

Ihmisen elämään kuuluu luopuminen ja jäähyväiset. Rakkaan ihmisen kuolema voi tulla omaisille ja läheisille yllättäen. Jokainen meistä luopuu ja suree persoonallisella tavallaan oman aikansa.

Surun aikana voit ottaa yhteyttä Vieremän seurakunnan pappeihin tai muihin seurakunnan työntekijöihin.

Kristillinen ylösnousemustoivo merkitsee, että elämä jatkuu kuoleman jälkeen. Jeesus sanoo: "Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole." Tämän lupauksen mukaan jokaiselle meistä on valmistettu sija taivaassa.

Hautajaisten järjestäminen

Kuolema tuo eteen käytännön järjestelyjä, joiden hoitamiseksi tulee olla yhteydessä kirkkoherranvirastoon. Siellä sovitaan muun muassa seuraavat asiat:

• hautajaisajankohta (päivämäärä ja kellonaika)
  • siunauksen toimittava pappi ja kanttori
  • hautapaikka
  • haudan kaivaminen, peittäminen sekä haudan havutus
  • vainajalle soitettavat sielunkellot (eli sanomakellot)
  • kirkossa luettava kiitos vainajasta
  • ilmoitetaanko vainajan nimi lehdessä kirkollisissa ilmoituksissa?
  • saako siunauksen ajasta ja paikasta antaa tietoa kyselijöille?
  • seurakunnan tilojen varaaminen muistotilaisuutta varten.

Hautausajat

Hautausajat ovat Vieremällä pääsääntöisesti perjantaisin ja lauantaisin klo 10.00 ja 14.00. Siunaustilaisuus voidaan järjestää kirkossa tai haudalla. Hautausaikoja on mahdollista sopia myös muille arkipäiville.

Sielunkellot

Sanoma- eli sielunkellot soitetaan arkipäivisin klo 10. Kellojen soitto on ilmoitus seurakunnan jäsenen maallisen matkan päättymisestä.

Kiitoskirkko

Seurakunnan jäsenen kuolemasta ilmoitetaan rukouksin muistaen jumalanpalveluksessa omaisten kanssa sovittuna sunnuntaina joko ennen siunausta tai siunauksen jälkeen.

Siunaustilaisuus

Siunauksen toimittaa ensisijaisesti  oman seurakunnan pappi ja kanttori. Omaiset tapaavat yleensä siunaavan papin muutamia päiviä ennen tilaisuutta. Hänen kanssaan voi purkaa omaa suruaan, keskustella vainajasta sekä sopia järjestelyistä.

Kirkkoon kuulumattoman siunaus

Kirkkoon kuulumaton henkilö voidaan siunata hautaan, jos omaiset tai muut vainajan hautauksesta huolehtivat henkilöt sitä pyytävät.

Siunausta ei kuitenkaan toimiteta, jos vainaja on selvästi ilmaissut tahtovansa toisin tai jos pappi sielunhoidollisessa keskustelussa tai muulla tavoin saamansa käsityksen nojalla katsoo, ettei kirkolliseen hautaan siunaamiseen ole riittäviä perusteita. Pappi ei myöskään ole velvollinen vastoin omaa näkemystään vainajan tahdosta toimittamaan kirkkoon kuulumattoman hautaan siunaamista. Papin on siis saatava tilaisuus keskustella omaisten kanssa, ennen kuin kirkkoon kuulumattoman hautaan siunaamisesta sovitaan. Tästä syystä siunaamisaikaa ei voida vahvistaa ennen papin kanssa käytyä keskustelua.

Siunaustilaisuuden kulku

Siunaustilaisuus alkaa surusoitolla, jota tavallisimmin seuraavat virsi, alkusiunaus, johdantosanat, psalmi, rukous, raamatunlukua, puhe, siunaaminen, rukous, Isä meidän, Herran siunaus, virsi sekä kukkalaitteiden laskeminen, virsi ja surusoitto. Kukkalaittet voidaan laskea heti aluksi surusoiton ja sen yhteyteen valitun virren jälkeen, kunhan asiasta sovitaan etukäteen.

Muistotilaisuus

Muistotilaisuuden ohjelmasta päättävät ja vastaavat omaiset. Pappi ja kanttori osallistuvat tilaisuuteen toivomuksen mukaan. Usein ohjelmaan liittyy adressien lukeminen, yhteistä laulua, muistelupuheita, papin puhe ja rukous,  ja musiikkiesityksiä sekä tarjoilua.

Haudankaivu ja haudan havutus

Haudankaivu suoritetaan koneellisesti. Hauta kaivetaan sulan maan aikana pääsääntöisesti hautajaisia edeltävänä päivänä ja talvella viimeistään kaksi päivää ennen hautajaispäivää. Omaiset voivat halutessaan tuoda haudalle havut viimeistään hautajaisia edeltävänä päivänä. Hautajaisaamuna havut asetellaan haudan pohjalle sekä haudan reunustoille seurakunnan toimesta ellei toisin sovita.

Haudan peittäminen

Hauta peitetään samana päivänä. Hautajaispäivän sattuessa lauantaille tai sunnnuntaille, hautaa peitetään seurakunnan puolesta lapiolla niin paljon, että arkku peittyy. Hauta ei näin ollen jää koko viikonlopuksi avoimeksi. Peittäminen saatetaan loppuun seuraavana arkipäivänä.

On myös mahdollista, että omaiset peittävät haudan kokonaan kesäaikana. Marras-toukokuun välisenä aikana haudan talvipeittoa ei omaisten toimesta sallita maan roudassa ollessa.

Haudan peittämisestä tulee sopia kirkkoherranvirastossa käynnin yhteydessä. Näin seurakunta voi varata haudalle lapiot peittämistä varten. Mikäli samaa hautasijaa käytetää uudelleen, peittämistä omaisten toimesta ei suositella.

Kesäaikana omaiset voivat peittää haudan kokonaan. On myös mahdollista että omaiset peittäisivät hautaa vain sen verran, että arkku peittyy. Seurakunta peittäisi haudan loppuun.

Hautausmaksuista saa lisää tietoa täältä.

Haudanhoidosta ja haudanhoitomaksuista lisää tietoa täältä.